22
Jun
09

Children of the revolution

Det har gått en vecka sen folket i Iran med president kandidaten Mousavi i spetsen började ifrågasätta valresultatet. I min mening har oegentligheter i Iran pågått i sådan stor utsträckning och så pass länge att valfusket kan ses som en droppe i havet. Det här går tillbaka till när islamisterna först tog över mitt land. Jag var endast 6 år men jag kommer ihåg allt ganska väl. Vapen, demonstrationer och starka bilder har präglat mitt minne så pass att se dagens uppror ger flashback till min egen barndom. Min familj med folk i flygvapnet och högt uppsatta militär chefer fick ställa sig frågan om de ville verkligen gå ut och döda sina landsmän. Jag kommer från en familj som haft lång miltär bakhrund. En del släktingar blev fängslade och en annan blev dömd för landsförräderi. Ett brott som har dödstraff. Allt pga att de vapenvägrade, dvs de vägrade ställa upp och döda demonstranter.

Som tur var så släptes de flesta när regimen föll. Många återgick till sina poster inom militären och många kämpade väl under kriget. Men vissa som mina närmaste, far, farbröder valde att inte göra karriär inom militären. Allt för många såg så många unga bli dödad för ingenting för att kunna motivera sigsjälva. Min farbror som var förbandchef fick se sin nya män eller rättare sagt ungdommar, de flesta under 18 bli slaktad för att själv komma undan med nöd o näppe. Gången efter hade han inte lika mycket tur och blev utsatt för kemisk vapen. 

Irans regim började spåra ur redan efter revolutionen. Vi som var med såg saker som skulle få världen att häpna. Vad sägs om vpen leverans från ISRAEL och USA under Iran och Irak kriget. Min gudfar var en av de högsta militära chefer i efter revolutions flygvapnet och det var han inte för att han trodde på regimen utan för att han var en sann patriot som älskade sitt land. Han fick allt för ofta blunda och mörklägga operationer och leveranser som kom igenom Irans militära flygbaser och hangarfartyg. Det landade flygplan från Israel, Kina, USA fast via Saudi Arabien men loggen ändrades och deras status satte han till passagerar flyg. Många av hans kollegor blev stenrika på att frilansa som vapenförsäljare till militanta grupper utanför Iran, bland annat Afganistan och kurder i Irak. Men han fick till slut nog. Han kunde inte blunda längre. Och trots att han hade den högsta rank man kan få (överste), med över 100 flygningar över fientliga område massa medaljer och chans att göra karriär som politiker så valde han att kliva åt sidan.  Många av mina barndomskompisar hade inte samma tur utan förlorade sina bröder, pappa eller nära anhörig under kriget.

Iran snackar om religionsfrihet men faktum är att något år efter revolutionen stängde de alla friskolor där barn med annan etnisk eller religös bakgrund gick. Alla kristna och judiska skolor stängdes och barnen splitrades till andra vanliga skolor. Jag var själv en av de som skickades ut till en skola där jag inte hade några vänner. Fick lära mig läsa koranen och be trots att jag inte är muslim. Vi fick inte utöva våra högtider längre eller vara lediga under jul osv. Jag fick svida om redan som 13 åring och åka till militär skolan. Mina päron hade ingen aning om att Islamiska milisen gick till skolor och handplockade elever för att sedan skicka ut till krig. Deras val metod gick ut på att välja smarta, välväxta pojkar. De gick igenom betyg och familj bakgrund. Eftersom min far och hans bröder räknades som en desetör så var någon man i vår släkt tvungen att ställa upp i kriget. Det fick bli jag. Den militära utbildning som jag fick under 2 veckor skulle räcka att skicka ut mig till krig tyckte de. När det hela var över och skandalen ett faktum tyckte mina päron att det fick vara nog och skickade mig utomland.

Nu snart 30 år efter att min far blev hotad till livet framför mina ögon och fängslad för att han ville inte ut och skjuta sina grannar, vänner och landsmän är det dags igen och jag blir häpnad när jag ser våldet mot demostranter. Men nu har det kommit uppgifter om att Islamiska milisen hade problem med desertörer. De löste problemet genom att köpa in LEGOSOLDATER från terrorist stämplade gruppen Hizbolla och andra ultra istamistiska grupper i Libanon. Redan andra dagen av demonstrationer landade två flygplan med legosoldater ned i Tehran och det finns rapporter om ytterligare flygplan som landad runt om i Iran. Det här är kanske nyhet och häpnadsväckande för vissa men Islamiska regimen i Iran slutat förvåna mig. Det finns ingen lägsta nivå på hur lågt de kan sjunka för att rädda sig.

Jag avslutar med att skicka en blomma och kondoleans till alla de som sätta sina liv för det de tror på och fått nog av diktaturen som kallar sigsjälv en demokratisk republik. Alla studenter som till exempel Neda som dog häromdagen till de som blivit avrättade i det tysta och inte blivit erkända. Alla de som under de här 30 åren gett sina liv för vad de trott på. Människor som min kusin som arresterades och avrättades utan rättegång. Hans familj fick inte ens veta var han var begravd utan fick bara betala för kulorna som gått ut att döda honom samt begravningskostnader. 

Annonser

0 Responses to “Children of the revolution”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


Blog Stats

  • 23,914 hits
juni 2009
M T O T F L S
« Apr   Jul »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Categories

website free tracking

Senaste kommentarer

Annonser

%d bloggare gillar detta: